Előszó

Víz. A hárombetűs hangalak, amelyről talán nem is sejtjük, micsoda szokszínű, hányféle jelentéssel rendelkezik. Elsőre szinte mindenkinek az élethez nélkülözhetetlen, tiszta folyadék jut az eszébe, utána gondol a földrajzi adottságokra és a fizikai közegre. Az emberi agy képzettársításától függ, hogy a szó hallatán az egyén éppen mire gondol. A víz csodálatos tünemény, érték. Egyszerre kívül és belül is megtapasztalható, a részünkké válhat, a részévé válhatunk.

Mi juthat egy ember eszébe a vízről? Áttetsző. Szomjoltó. Kincs. Ismeretlen. Életet adó. Közeg. Élőhely. Oldószer. Körülvesz. Éltet vagy pusztít. A magzati élet ágya.

A felnőtt ember testének átlagos víztartalma a testtömeg körülbelül 60%-a. A vízmennyiség három téren oszlik meg. Ez a három terület a sejten belüli tér, a sejtek közötti tér és a vér. Tehát a víz a fogantatástól kezdve az életünk része. A vér egyik alkotója a vérplazma, melynek 90%-a víz. A sejtek alkotórésze a sejtpalzma, mely ugyancsak vízben gazdag fázisokat tartalmaz. A víz biológiai, fizikai és kémiai szempontból egyaránt fontos, ám az ember a mindennapokban sokkal egyszerűbb formában találkozik vele. Gondoljunk csak a tisztálkodásra vagy a kikapcsolódásra! Főként közegként vonjuk be az életünkbe a vizet az alapvető szükségletek után. A nyugalomhoz és a biztonságérzethez azonban szükségünk van egy mozgásra, mely az előrehaladást biztosítja számunkra. Ez az úszás.

Úszás. Egyszerű szó, mégis nagyon összetett folyamatot takar. Elsősorban a testek folyadékban történő mozgását jelenti. Segítségül hívva a Magyar Értelmező Kéziszótárt (2003. 1396.o) a következőt olvashatjuk az ‚úszik‘ szóra keresve: „vízben vagy víz felszínén a kéz és láb ritmikus mozgatásával vízszintes testhelyzetben halad“. Az úszás sporttevékenység, melyet főként szabadidős tevékenységként vagy orvosi rendeletre, rehabilitációra űz az ember. Az úszómozgás a leghatékonyabb mozgás, mert a legtöbb izomcsoportot mozgatja egyszerre. Kicsi a sérülés és a túlterhelés veszélye, mert a vízben a szervezetet más fizikai hatások érik, mint a szárazföldön. Az úszás kellő technikai tudás és edzettség után élsport szintre is vihető.

A szerzők

  Tartalomjegyzék Következő fejezet »