9.

9. Zárógondolat

„Amikor a betegség környékez, igen nagy erővel és akarattal
egy ideig még úr maradhatsz a nyavalya fölött.
Az elején.
Mikor még csak lopakodik körülötted a végzet.
Méregeti erőidet, mint a küzdő az ellenfelet.
Ha ilyenkor nagyon odafigyelsz, nagyon erős vagy,
igaz rendet tartsz lelkedben, dolgaidban – az egészség: igazság -,
talán te maradsz a párharc kezdeti idejében az erősebb.
Egészségesnek maradni annyi,
mint tisztességesnek és igazságosnak maradni.’

Márai Sándor: Az egészségről és az igazságról 3

A gyermekek mozgásfejlődése nem egyenletes és nem egységes. Ezért a huzamosabb fizikai inaktivitás bepótolhatatlan veszteséget jelent az egészségi- és az edzettségi állapot szempontjából.

Ezért van fontos szerepe a testnevelésnek, hogy biztosítsák a gyermekek fejlődéséhez és érdeklődéséhez igazodó mozgástevékenységet. Így biztosított, hogy testileg-lelkileg egészséges és kiegyensúlyozott, nagy munkabírású fiatalok nőjenek fel, akik rendelkeznek a mindennapi életben is nélkülözhetetlen erőnléti képességekkel és mozgáskészségekkel.

Minden gyermeknél előfordulhat, hogy egészségi állapota miatt rövidebb-hosszabb időre korlátozott teljesítményre lesz képes. Az ilyen esetek során – a minél hamarabb optimális állapot visszaszerzése érdekében – együtt kell dolgoznia az iskola-egészségügyi szakembereknek, a testnevelőknek, a gyógytestnevelőknek és a szülőknek.

Az ülő életmód és az inaktív szabadidő eltöltése gyermekkorban nem csak azt a veszélyt rejti magában, hogy korai mozgásszervi elváltozás és valamely belgyógyászati tünet is felüti a fejét, hanem arra is figyelmet kell fordítani, hogy így a gyermekek szocializációs színtere csökken, korosztályos kapcsolattartásuk leszűkül az internet adta lehetőségekre, az emberi kapcsolatok elvesztik értéküket.

3 Márai Sándor (1943/1997): Füves könyv. Helikon Kiadó, Bp. 68.p.

« Előző fejezet Tartalomjegyzék Következő fejezet »