TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0012
"Sporttudományi képzés fejlesztése
a Dunántúlon"
- -> Tananyagfejlesztés
- -> Etikett - Protokoll
- -> VII.
VII.
VII. DIPLOMÁCIAI RENDEZVÉNYEK PROTOKOLLJA
- VII.1. Szertartásrendek
- VII.2. Diplomáciai események csoportosítása
- VII.3. Informális étkezések protokollja
- VII.4. Ültetési alapelvek
- VII.5. Étkezéses alkalmak
- VII.6. Rangsorolás magánjellegű diplomáciai rendezvényen
A ceremónia-, vagy szertartásrend az ünnepélyes jellegű diplomáciai események, szertartások pontos és részletes szabályozása és leírása. Az alkalom, az esemény ünnepélyessége és a követendő formaságok teszik szükségessé a szertartásrend pontos és részletes kidolgozását. A jelenlévő személyek helyének, rangsorolásának sorrendjének szabályozásában segít a ceremóniarend.
VII.1. Szertartásrendek
A diplomáciai ceremóniákat a 1961-es Bécsi Szerződés szabályozza. A legtöbbállam külügyminisztériuma helyi szertartásrendet ad ki, amely a legfontosabb diplomáciai események szertartásrendjét szabályozza:
- a. Nagykövet megbízólevelének átadása,
- b. Nemzetközi szerződések, közös nyilatkozatok aláírása,
- c. A Diplomáciai Testület részvétele hivatalos eseményeken,
- d. Cercle – DT újévi fogadása az államfőnél,
- e. Kitüntetések átadása.
A szertartásrend elkészítésénél figyelembe kell venni az alkalom jellegét, elő kell írni az eseményen viselendő öltözéket és a kitüntetések viselését. Amennyiben az esemény katonai tiszteletadással jár együtt, a szertartásrend katonai és diplomáciai mozzanatait is össze kell hangolni.
Nagykövet megbízólevelének átadása a Sándor palotában
A Magyarországon akkreditált nagykövetek érkezéséhez és távozásához kapcsolódó teendők egy részét a Külügyminisztérium Állami Protokoll Osztály bonyolítja. A nagykövetség ezt az osztályt értesíti, ha a nagykövet elhagyja állomáshelyét és ide érkeznek be az új, kijelölt nagykövet személyéről szóló értesítések is.
Az Állami Protokoll Osztály írásban értesíti a Köztársasági Elnöki Hivatal Külügyi Főosztályát a korábbi nagykövet távozásáról vagy a kijelölt nagykövet érkezéséről. A távozó nagykövetet a
köztársasági elnök rövid búcsúlátogatáson fogadja.
Magyarországon a nagykövetek egyenként adják át megbízólevelüket. A gyakorlat szerint egy napon több megbízólevelet is átvesz a köztársasági elnök, emiatt az Állami Protokoll Osztály – általában 4-5 nagykövet-váltás bejelentése után kér csak időpontot a köztársasági elnök hivatalától a megbízólevelek átadásához. A kijelölt nagykövet csak akkor léphet a fogadó állam területére, ha elődje már elhagyta azt.
Ha egy nap több megbízólevél-átadásra kerül sor, az első megbízólevelet azon ország nagykövete adja át, melynek távozó nagykövete legkorábban adta át saját megbízólevelét. A további megbízólevelek átadásának sorrendjét is ez a kronológiai sorrend határozza meg. Magyarországon nincs előírás a nagykövet számára ünnepélyes viseletben (zsakett) való megjelenésre. A kijelölt nagykövet legtöbbször sötét öltönyben érkezik, de gyakori –főképp afrikai és ázsiai országokból érkező nagykövetek esetében - a nemzeti viseletben való megjelenés is.
Lebonyolítás:
1. a megbízólevél átadásának napjára az Állami Protokoll Osztály megkülönböztető jelzést használó, rendőri előfutóval kísért gépkocsit biztosít a kijelölt nagykövetnek, illetve a kíséretében érkező személyeknek (családtag, nagykövetségi dolgozó);
2. a Sándor-palota Szent György térre néző oldalán, az épület homlokzatán a Magyar Köztársaság, az Európai Unió és a megbízólevelének átadására érkező kijelölt nagykövet országának zászlaja van kitűzve;
3. miután a kijelölt nagykövetet szállító konvoj megérkezik a Sándor-palotához, a Magyar Honvédség Dísz- és Őrezredének díszszakasza katonai tiszteletadással fogadja a kijelölt nagykövetet a Szent György téren;
4. a kijelölt nagykövet a felhívójel elhangzása után a helyőrségparancsnok kíséretében megindul a szakasz-parancsnok irányába;
5. a kijelölt nagykövet vörös szőnyegen a csapatzászló magasságáig megy, ahol fogadja a díszegység parancsnokának jelentését, hogy a kijelölt nagykövet tiszteletére a díszszakasz felsorakozott és díszszemlére kész;
6. a kijelölt nagykövet elfogadja a díszszemle megtekintésére vonatkozó felkérést;
7. a kijelölt nagykövet a helyőrség parancsnokkal együtt a csapatzászló irányába fordul, és a csapatzászlónak főhajtással tiszteleg;
8. a tisztelgés után ellép az alakzat előtt és megszemléli a díszegységet;
9. a lefújójel elhangzását követően a kijelölt nagykövet a Köztársasági Őrezred korhű egyenruháját viselő felvezetőjét követve a Sándor-palota déli (protokoll) kapuján az épületbe lép, és a felvezető a kijelölt nagykövetet és kíséretét a Sándor-palota Tea-szalonjába kíséri;
10. a Tea-szalonban a kijelölt nagykövetet a köztársasági elnök külpolitikai főtanácsadója (vagy annak helyettese) és szárnysegédje fogadja, majd a külpolitikai főtanácsadó röviden ismerteti a Sándor-palota történetét;
11. a Köztársasági Őrezred korhű egyenruhás felvezetője mögött valamennyien a Mária Terézia-terembe vonulnak;
12. a kijelölt nagykövet az Állami Protokoll Osztály munkatársaival itt várakozik, míg a köztársasági elnök külpolitikai főtanácsadója és szárnysegédje a Tükör-terembe lép;
13. a két termet zárt ajtó választja el egymástól; a külpolitikai főtanácsadó értesíti a köztársasági elnököt a kijelölt nagykövet érkezéséről;
14. az elnök – dolgozószobája felől – a Tükör-terembe érkezik és elfoglalja helyét;
15. az elnök a Tükör-teremnek az Elnöki-tárgyaló felé eső csillárja alatt áll; a kijelölt nagykövet az elnökkel szemben, a Mária Terézia-teremhez közelebb eső csillár alatt foglalja el helyét;
16. az elnök és a nagykövet között, oldalt áll föl a protokoll-sor, amelynek tagjai: a köztársasági elnök külpolitikai főtanácsadója, szárnysegédje, a Külügyminisztérium illetékes területi főosztályának vezetője, a KEH főosztályának (külügy, sajtó) képviselői, illetve az Állami Protokoll Osztály munkatársa;
17. miután a köztársasági elnök elfoglalta helyét, az Állami Protokoll Osztály munkatársa a kijelölt; nagykövetért megy a Mária Terézia-terembe, majd a Tükör-teremben a helyére kíséri;
18. a kijelölt nagykövet és kísérete elfoglalják helyüket (15-16.pont szerint);
19. a kijelölt nagykövettel érkező tolmács a protokoll-sorral szemben, az elnök és a nagykövet között áll;
20. a kijelölt nagykövet megbízólevelének átadása előtt országa államfőjének, kormányának, népének jókívánságait tolmácsolja a magyar köztársasági elnöknek, illetve néhány szóban ismerteti missziójának kitűzött céljait, amelyet a tolmács konszekutív tolmácsolással fordít.
Ezt követően kerül sor a megbízólevél átadására.
21. a köztársasági elnök magyarul megköszöni a megbízólevél átadását, - a megbízólevelet a hivatalvezető elveszi az elnöktől és az elnöki hivatalban tárolják tovább - és röviden értékeli az adott országgal ápolt kétoldalú kapcsolatokat;
22. szűk körű megbeszélésre invitálja a nagykövetet az Elnöki Tárgyalóba; amelyen részt vesz a köztársasági elnök külpolitikai főtanácsadója és a Külügyminisztérium illetékes területi főosztályának vezetője;
23. a tárgyaláson a résztvevők áttekintik a bilaterális kapcsolatok aktuális helyzetét, és
feladatokat határoznak meg az elkövetkező időszakra;
24. a megbeszélés alatt az Állami Protokoll Osztály és a KEH Külügyi Főosztályának munkatársai kötetlen beszélgetést folytatnak a nagykövet kíséretében érkezett személyekkel a Mária Teréziateremben;
25. a köztársasági elnök és a nagykövet között folytatott tárgyalás befejeztével (maximum 15-20 perc) a nagykövet elköszön a köztársasági elnöktől, és a Mária Terézia-terembe megy, ahol beír az erre a célra fenntartott emlékkönyvbe;
26. a bejegyzés után a nagykövet és a kísérete elköszön a köztársasági elnök munkatársaitól, és a Köztársasági Őrezred egyenruhás tisztjeit követve a Sándor-palota nyugati kapuján át elhagyja az épületet.
A nagykövetet és kíséretét szállító konvoj a Hősök terére hajt, ahol az új rendkívüli és meghatalmazott nagykövet koszorút helyez el a Hősök emlékművénél.
A sajtóközleményre általában másnap kerül sor.
Nemzetközi szerződések aláírása
Szerződések esetében az országok küldöttségei előzetesen állapodnak meg a szerződés szövegében, az aláírás időpontjában és helyszínében.
Az aláírási szertartás helyszínét általában annak az országnak a szervei határozzák meg, ahol
az aláírás lezajlik. Mindkét fél maga állapítja meg, hogy az aláírókon kívül ki legyen még jelen, amit a protokollosnak kell tovább egyeztetnie. Nemzetközi szerződések esetében, amennyiben nem az államfő vagy a kormányfő az aláíró fél, az aláíráshoz külön meghatalmazás szükséges. A szertartáson az általános nemzetközi gyakorlat az irányadó, a konkrét esetre érvényes szertartásrendet a fogadó ország protokollja állapítja meg. A megfelelő sajtónyilvánosságról is gondoskodni kell: azt hogy a sajtó képviselői meddig lehetnek jelen az eseményen, illetve az interjúkérések feltevésének lehetőségét a protokollossal előre kell egyeztetniük.
A szertartás menete a következő:
1. a teremben az asztal bal oldalán a fogadó ország jobb oldalán a vendég ország kisméretű asztali zászlóját helyezik el. Az asztalra előre kikészítik a szerződés aláírandó példányát, mindkét aláíró elé a saját példányát;
2. a fogadó ország által meghívott vendégek már jelen vannak, amikor a külföldi vendégek megérkeznek. Kezet fognak a jelen lévőkkel, majd az aláírók elhelyezkednek az asztalnál (jobb oldalon a vendég, bal oldalon a fogadó aláíró);
3. az aláírók kézjegyükkel látják el a dokumentumot, a protokollosok rámutatnak, hogy hol kell aláírni, majd felitatják a tintát és az aláírók háta mögött kicserélik a példányokat, és mindkét aláíró aláírja a másik példányt is. Az aláírás befejeztével az aláírók felállnak, kicserélik a szerződéspéldányokat és kezet fognak; a sajtó képviselői pedig fényképeket készítenek;
4. a beszédekre csak ekkor kerül sor. Először a vendéglátó ország képviselője, majd partnere méltatja a szerződés jelentőségét.A beszédek elhangzása után ismét kezet fognak, majd következik a koccintás.Az aláírási ceremónia lezárásaként a partnerek egy másik teremben kötetlen beszélgetést folytatnak, miközben a dokumentumokat pecséttel látják el.
A cercle
A cercle francia szó, jelentése kör, zártkörű társaság. A diplomáciai protokollban a cercle olyan ünnepélyes újévi fogadást jelent, amelyet az államfő tart és amely során a fogadó államba akkreditált nagykövetek felsorakoznak rangsor szerint. Ezt követően a gyakorlat kétféleképpp folytatódhat: az államfő elhalad a félkörívben felállt diplomáciai vezetők előtt, akiket a protokollfőnök mutat be az államfőnek, aki mindenkivel kezet fog és pár szót vált.
A másik esetben a cercle-t tartó államfő elé kísérik rangsorban a bemutatandó személyeket.
A ceremónia nem hosszabb, mint 30-45 perc. A ceremoniális bemutatást pezsgőzés követi. A rendezvényen jelen van az államfő protokollfőnöke és a tolmácsok. Alkalom lehet nem csak az újév, hanem a nemzeti ünnep is.
Kitüntetések ünnepélyes átadása
A kitüntetéseket általában valamely magas rangú személy - államfő, kormányfő, a kormány valamely tagja, a diplomáciai képviselet vezetője vagy magas rangú katonai személyiség adja át a kitüntetettnek.
Ha saját állampolgárának adják át a kitüntetést, akkor a kitüntetendő a kitüntetést átadó személy elé járul. A kitüntetések átadásának van ünnepélyes és közvetlenebb formája is. Az ünnepélyes alkalmak közé tartozik a Kossuth – és Széchenyi díj átadása, amelyre a Parlament Kupolatermében kerül sor.
Külföldi állampolgár kitüntetését Magyarországon az államfő, kormányfő vagy miniszter adja át személyesen; külföldön ezt a kitüntetést adományozó ország diplomáciai képviselője adja át. Ebben az esetben a kitüntetést átadó lép a kitüntetetthez és nyújtja át vagy tűzi ki a kitüntetést.
A szertartás a következőképpen zajlik.
A külföldi vendégeket a fogadóbizottság fogadja és vezeti az átadás helyszínére, ahol a fogadó ország résztvevői már jelen vannak. A teremben külön asztalt állítanak fel a külföldi, és a hazai kitüntetések és okiratok számára. A kitüntetéseket átadó államfő az asztalhoz lép; és a kitüntetések kiosztása előtt beszédet mond, méltatva az esemény jelentőségét, majd a vendég államfő elé lépve átadja vagy a mellére tűzi a kitüntetést. Ezt követően a vendég államfő mond rövid beszédet és átnyújtja a vendéglátó államfőnek járó kitüntetést A kitüntetések kölcsönös átadása után a kölcsönös jókívánságok következnek és végül rövid fogadással zárul az esemény. Az ünnepélyről először a vendég résztvevők távoznak.
A mai gyakorlatban ezeken az eseményeken csak az államfők cserélnek hivatalosan kitüntetést, a többi kitüntetett nem tőlük, hanem a protokoll csatornákon keresztül keresztül kapja meg kitüntetését. A külföldi állampolgárok magyarországi kitüntetését alapos előkészületek előzik meg, hiszen számos országban az illetékes hatóság előzetes jóváhagyására van szükség.
A nagykövet búcsúztatása
Hasonlóan történik a megbízólevél átadásásának ceremóniájához. Megjelenhet azonban egy új elem is: ha a nagykövetet az elnök tünteti ki érdemeiért. Ezt a kitüntetést a miniszterelnök javasolja.
A ceremónia egyszerűbb és rövidebb: nincsen üdvözlő beszéd, vendégkönyv aláírás, sem az azt követő koszorúzás.
VII.2. Diplomáciai események csoportosítása
Hivatalos – formális:
- Magas szintű delegációk fogadása;
- Megbízólevél átadása;
- Kitüntetés;
- Emlékműavatás
- Koszorúzás
- Beiktatás-eskütétel
Társadalmi – formális:
- Díszétkezések
- Magas szintű fogadás
- Gálaműsor
- Ünnepélyes megnyitó
Hivatalos – informális:
- Értekezletek,
- Látogatások,
- Tárgyalások,
- Konferenciák,
- Munkaebédek
Társadalmi – informális:
- Fogadások
- Koktélok
- Bálok
- Ebédek
- Vacsorák
- Szabadidős tevékenység.
Álló alkalmak:
- Fogadások, koktél partik
- Garden-party
- Egy pohár pezsgő
- Buffet-dinner („ültetett állófogadás”)
Ültetett alkalmak:
- Villásreggelik, ebédek, vacsorák
- Munkareggeli, munkaebéd,
- Díszebéd, díszvacsora
- Buffet-dinner („ültetett állófogadás”)
- Teadélután
- Pohárköszöntő
VII.3. Informális étkezések protokollja:
- magasabb osztályú étteremben a vendégek nem keresnek helyet maguknak, hanem megvárják a főpincért, aki asztalt keres a számukra;
- a nő választ először helyet, a férfi úgy ül le, hogy a hölgy az ő jobbján legyen;
- A férfi feladata a rendelés, az italkóstolás, a fizetés.
- A vendégnek nem illik a legdrágább ételt, italt kérnie, a vendéglátónak viszont nem illik a legolcsóbbat ajánlani.
- Az étkezést - miután mindenkinek tálaltak - a hölgy kezdi, nagyobb társaságban a vendéglátó.
- A borból először annak töltenek, aki a rendelést adta. Elfogadása után a pincér először a hölgyeknek tölt.
- Ha a rendelést feladó nem kóstolja meg a bort, csak bólint, ez azt jelzi, hogy megbízik az étteremben és eleve elfogadja a kínálatot.
- Asztaltársaságnál, ha egy hölgy valamilyen okból feláll, a mellette ülő férfinak segédkeznie kell, s amikor visszajön ismét, a szék kényelmes ülőhelyzetbe való elhelyezésében.
Számlarendezés
A számla rendezése hagyományosan a férfi feladata. Azonban a női egyenjogúság és a mindennapi gyakorlat szükségessé teheti, hogy a nő egyenlítse ki a számlát. A számla fizetése történhet látható vagy udvariasan rejtett módon. Ha meghívottak vagyunk, sosem illik a fizetésre figyelni.
Sok helyen szokás, hogy a számla tartalmazza a felszolgálás díját, ami 10-15%. Főleg az alsó határ közelében illik további borravalót az asztalon, a számla mellett a tányéron hagyni. A túl kicsi és a túl nagy borravaló egyaránt helytelen.
Díszétkezések protokollja
Megkülönböztető kellékek: ültetőrend, ültetőkártya, teríték, ételsor, italsor. Az ültetési rend az asztal formája szerint változik. Az alkalom lehet ebéd vagy vacsora, amely alkalmával a vendégek helyet foglalnak, majd a vendéglátó pohárköszöntőt mond, amelyre a fővendég válaszolhat egy rövid beszéd erejéig. A díszebéd és a díszvacsora között a felszolgált ételeket illetően annyi a különbség, hogy az esti alkalomnál elmaradhat a leves. Az étkezés aperitiffel indul, majd a teríték bal oldalán elhelyezett menükártya szerinti ételek kerülnek felszolgálásra. Mindig kell meghívót küldeni, de előtte telefonon kell egyeztetni minden meghívottal. A házigazdák nem lehetnek sokkal többen, mint a vendégek. Meghívás visszajelzés fontos, a pontos érkezésre ügyeljünk. Félünnepélyes öltözet, ültetési tabló, 5-7 fogásos menü. Legalább 2.5 óráig tart. Ülésrend kell, fejenként 1.7 m2-rel kell számolni. Az aperitif lehet open bar, de a száraz pezsgő az elegáns megoldás egy külön helyiségben.
VII.4. Ültetési alapelvek
- Az asztalfőn mindig a házigazda ül, de elsőbbség illeti meg az azonos rangú vendégeket (külföldieket), a háziakkal (belföldiekkel) szemben.
- A rangsorolásnál alapvető az illető rangja, de a külföldi vagy a magas életkorú vendég, a társaság hölgy tagja egyenrangúság esetén elsőbbséget élvez.
- Törekedni kell arra, hogy a vendégek és háziak (külföldiek belföldiek) váltakozva üljenek.
- Törekedni kell arra, hogy a nők és a férfiak felváltva üljenek.
Angol típusú ültetés
A házigazda a feleségével, illetve a vendéglátó a fővendéggel az asztal két végén foglal helyet, mellettük csökkenő rangsorban váltakozva nőket és férfiakat (külföldieket és belföldieket) helyeznek el. Ennél az ültetési rendnél a két delegációvezető messze kerül egymástól, nehézkessé válhat társalgásuk.
Magasabb rangú vendég | Alacsonyabb rangú vendég | Magasabb rangú vendég | ||
Delegációvezető (házigazda) |
ASZTAL | Delegációvezető (háziasszony) |
||
Magasabb rangú vendég | Alacsonyabb rangú vendég | Magasabb rangú vendég |
Francia ültetés
A vendéglátó és felesége az asztal közepén ülnek egymással szemben vagy a két delegációvezető egymással szemben foglal helyet. A többi meghívott mindkét oldalon rang szerinti csökkenő sorrendben helyezkedik el. Így a legfontosabb személyek közelülnek egymáshoz, kiváló társalgási lehetőségeket teremtve ezáltal. Az asztalközéptől (a házigazdát és a fővendéget összekötő vonal) számítva mindkét irányba azonos számú résztvevőt ültessünk. Az asztal végére hölgy és vendég lehetőleg ne kerüljön, szükség esetén helycserét alkalmazzunk
Házigazda |
ASZTAL |
Házigazda feleség |
H = házigazda V = vendég
V4 | H2 | V1 | H3 | V5 |
H5 | V3 | H1 | V2 | H4 |
Ha tolmács is van: balra, de nem rangsorol
V4 | H2 | V1 | H3 | V5 |
V3 | t | H1 | V2 | H4 |
VII.5. Étkezéses alkalmak
Egy pohár pezsgő – coup d’ champagne
- Mindig valamilyen ceremóniát követ, azt teszi ünnepélyesebbé (aláírás, kitüntetés átadása stb.).
- Időtartama kb. 15 perc.
- Mindenki pezsgőt kap (még az is, aki nem iszik alkoholt), hiszen nem kötelező meginni, csak „emelem poharam” jelleggel. A pezsgős poharat a száránál fogva kell tartani, aztán megemelni, ez helyettesíti a koccintást.
- Koccintani csak a két aláírónak kell. Távozáskor a poharat a felszolgáló kezében levő üres tálcára, vagy a bejárat melletti asztalra kell letenni.
Koktél
- Társas összejövetel. A lényege, hogy a jelenlevők megismerkedjenek, új kapcsolatok szülessenek. Az étkezés módja visszafogott, de elegáns. A koktélparti lényegében a fogadás szerényebb vagy egyszerűbb formája.
- Akkor célszerű szervezni, amikor sok résztvevőre számítunk, viszont nem biztosítható, hogy mindenki egy légtérben, egy helyiségben legyen. A koktélparti időpontja a késő délelőtt vagy délután, de ma már bármikor rendezhető. Az érkezés és távozás ideje szabadabban megválasztható, mint a fogadáson. A meghívót vissza kell igazolni. Időnkből max. 40 percet vesz el. Az ételt – apró falatok – tálcáról kínálják.
Állófogadás
- Az álló alkalmak legünnepélyesebb formája. Időpontja korábban a délutáni és esti órákra esett, de évek óta divatba jött a délben adott fogadás, sőt sajtófogadásokat délelőtt (11 órakor) is szoktak rendezni.
- Időtartama 1.5-2 óra, a délben, délelőtt rendezettekké 1 óra. A fogadás napközben is félünnepélyes, este ünnepélyes alkalomnak számít, a megjelenés ennek megfelelő öltözetben szükséges. Az érkezési időpont nem kötődik szorosan a fogadás kezdetéhez, 10-15 perc késés is lehetséges. Az érkezőket a terem bejáratánál az ún. fogadási vonalban várja a házigazda.
- Állófogadáson mindent állva, egy villával illik fogyasztani.
Buffet-dinner
- Az egyik legbonyolultabb rendezvényforma, mivel álló is, meg ültetéses is. A szakmában többnyire "ültetéses álló" a neve.
- Nagyobb, általában esti rendezvényeken alkalmazott elegáns étkezési mód.
- A teremben a büféasztalon kívül a visszaigazolt vendégek számának megfelelő számú ülőhellyel asztalokat is terítenek, de ültetési rend nincs. Az érkezés időpontjára vonatkozóan inkább a fogadás, mint az ültetéses vendéglátás szabályai a mérvadók.
- A házigazda (és felesége) a bejáratnál fogadja a vendégeket. A vendégek megengedett késése 10- 15 perc.
- Az aperitif-kínálás – állva fogyasztjuk – alatt a vendégek társalognak, ennek a fő célja az, hogy megvárjuk az összes meghívottat, majd a házigazda a büféasztalokhoz invitálja a vendégeket.
- A teremben az ételek büféasztalokon vannak elhelyezve: hidegtálak, meleg ételek ’chafing’-ben (ételmelegentartó), körítések, saláták, desszertek, gyümölcsök, sajtok.
- Az étkezést a házigazda invitálására kezdik meg úgy, hogy a büféhez mennek, ahol felszolgálók segédkeznek az ételek szedésében – majd kisebb társaságokban helyet foglalnak az asztaloknál.
- Az ital kínálására italbüfét állítanak fel, de az italok felszolgálása történhet a pincérek által italkocsiról, tálcáról, sőt rendeléses formában is.
- Az ételeket ülve, evőeszközzel, késsel-villával fogyasztják el a résztvevők.
- A vendégek nincsenek az asztalhoz kötve, a főétel elfogyasztása után már nem kell visszaülniük az asztalhoz, a desszertet, kávét, gyümölcsöt, sajtot meg lehet enni állva is, vagy leülhetnek más asztalhoz is, így a rendezvény második része már kötetlenebb.
- Zenét, vagy műsort is lehet szervezni, de ne legyen 20 percnél hosszabb, erre általában a pohárköszöntő után kerül sor.
- A távozásra a vacsora szabályai a mérvadók, a vendégek általában csak a fővendég távozása után távoznak.
Villásreggeli
- jellegében a munkaebéd és díszétkezés között áll, ételválasztékában a reggeli és az ebéd között;
- nincs ültetési rend, névkártya, menükártya; minimális asztaldísz;
- Kínálat: hidegtálak, vagy állófogadáson szokásos meleg ételek;
- nincs aperitif, alkohol;
- időtartama: 45-60 perc;
- 10-11.00 órás kezdési időpont.
Brunch
- villásreggeli sajátos változata;
- két étkezés jellegzetességeit vegyítő alkalom;
- 10-12 óra között kezdődik, leginkább vasárnaponként kínálják;
- nem egyszerűen csak az evésről szól: a kellemes hangulatban, zenét hallgatva elköltött társas étkezés általában kora délutánig tart;
- a budapesti szállodákban általában délben kezdődik, az ebédre való meleg ételek mellett a reggeli büféasztalválasztékával.
Munkaebéd, munkavacsora
- gyakori – a diplomáciában és az üzleti életben – a munkaebédre történő meghívás a tárgyalások napközbeni szünetében;
- a munkaebédnek nem célja a kiadós étkezés, hanem az együttlét, a tárgyalás. Célszerű tisztázni, hogy milyen kérdésekről lesz szó;
- informális, protokollmentes, kötetlen; célja, hogy alkalmat adjon komoly tárgyalásokra vagy a tárgyalások folytatására;
- célszerű vendéglátóhelyen tartani, 2-4 fő esetén étteremben; munkavacsora este 6-7 óra körül is kezdődhet, időtartama megegyezik a munkaebédével (1-1.5 óra).
Bankett
- Elsősorban díszétkezést, díszlakomát jelent a szó, de általában is használják a vendéglátó rendezvények jelölésére.
- Valaki tiszteletére vagy valamilyen esemény megünneplésére rendezett ünnepi étkezés.
- A kifejezés az olasz banchetto szóból származik, ami egy keskeny étkezőasztalt jelöl.
Nagy létszám esetén az asztalokat célszerű megjelölni. Ennek egyik lehetséges módja,hogy ültető
kártyával várjuk a vendégeket, amelyeket az érkezéskor vagy a meghívóval együtt kiosztunk.
Ételsor, italsor
Pohárköszöntő | Aperitif |
Hideg előétel | |
Leves | Fehér bor (száraz, félszáraz) |
szörbet | |
Meleg előétel | |
Főétel (nehéz) | |
Főétel (száraz) | Fehér/vörös bor (sz., f-sz, f-é.) |
pohárköszöntő | |
Desszert | Édes bor/pezsgő |
Gyümölcs | |
Sajt | Likőr, konyak, whisky |
Kávé | |
Ásványvíz |
Borok és ételek harmóniája
- Étkezés előtt a pezsgőt vagy habzó borokat kínájuk, mivel étvágy serkentő hatásúak.
- A száraz vermutok, száraz fehérbor (pl. sherry) jó aperitif.
- A vegyestálakhoz, a pástétomokhozés más húsételekhez jól illenek a könnyű vörösborok.
- A hagyományok szerint a vörös húsokhoz vörösbort kell inni, de ez függ a hústól és a páclétől is: ha a pácléhez bort használunk, érdemes az ételhez ugyanezt a bort felszolgálni.
- A marhasült egy pohár Burgundival vagy Cabernet Sauvignon-al még ízletesebb.
- A tejfölös mártásos húsételekhez a könnyebb borokat, míg a nehezebb ragukhoz a testesebb borok illenek.
- A halnál a köretet és a mártás összetételét is figyelembe kell venni a bor kiválasztásánál, a fehérborok általában a mártással fogyasztott hallal ízletesek, míg a könnyű fehér borok (Sauvignon Blanc) a grillezett halhoz, tonhalhoz vagy lazachoz kitűnőek.
- A halászléhez inkább Kadarkát, Olaszrizlinget vagy valamilyen rozét kérjünk.
- A szárnyasokhoz többnyire fehérbort javasolnak a gasztronómiában jártasak, de ihatunk hozzá rosét és vörösbort is.
- A csirkéhez és a pulykához leginkább a Chardonnay, a Tramini vagy a Zöldszilváni illik, a kacsához és a libához válasszunk kicsit savasabb fehérbort.
- A tejfölösen készített csirkét kísérje száraz Furmint vagy rozé.
- A sertéshúshoz
a fehér- és a vörösbor egyaránt jó választás, a fehérborok közül a Chardonnay-t, a Tokaji Furmint és a vörösök közül a Pinot Noir-t emelnénk ki.
A pörköltekhez a Kadarka és a rosé a legmegfelelöbb, valamint a sillerborok (világosvörös színü borok). - Vadhúsok mellé kínáljunk Pinot Noir-t, Merlot-t vagy valamilyen füszeres vörösbort.
- Édességekhez , felfújtakhoz, omlettekhez, pudingokhoz az édeskés borok illenek, pl. Móri ezerjó, Tokaji szamorodni. Torták, krémek és cukrászsüteményekhez: Tokaji aszút, csemegeborokat, félszáraz pezsgőket.
VII.6. Rangsorolás magánjellegű diplomáciai rendezvényen
Udvariassági ajánlások léteznek a rangsorolásra:
- az idősebbek elsőbbséget élveznek a fiatalokkal szemben;
- a kitüntetéssel rendelkező személyek a velük azonos kategóriában az ilyennel nem rendelkezők elé sorolnak;
- azok, akik először tartózkodnak (egy rendezvény alkalmából) egy adott rezidencián, a többi meghívotthoz képest elsőbbséget élveznek;
- a rokonok elsőbbséget adnak a többi meghívottnak;
- rang-egyenlőség mellett a külföldieknek elsőbbsége van a hazaiakkal szemben;
- össze kell fésülni a kulturális és a vallási élet személyiségeit a „civilekkel”;
- a házaspárokat nem szabad egymással szemben elhelyezni – vagy az asztal ugyanazon oldalán, vagy külön asztalnál ültessük le őket;
- az étkezés akkor fejeződik be, amikor a háziasszony feláll az asztaltól.
« Előző fejezet | Tartalomjegyzék | Következő fejezet » |
Események
Jelenleg nincs aktuális esemény.