PTE
PTE Természettudományi Kar
TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0012
"Sporttudományi képzés fejlesztése
a Dunántúlon"
- -> Tananyagfejlesztés
- -> Etikett - Protokoll
- -> Jegyzetek
Jegyzetek
Jegyzetek
- 1 2010. évi XLIII tv. 1.§.
- 2 www.keh.hu
- 3 http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=96500022.TVR
- 4 http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=98700013.TVR
- 5 http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=98700012.TVR#
- 6 http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=A1200172.KOR
- 7 http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=98700013.TVR&cel=P(2)k(5)
- 8 https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/xx.html#People
- 9 A keleti eredetű Rózsafüzér szemei eredetileg összepréselt rózsasziromból készültek. A legenda szerint Szt. Domonkos kapta Máriától az első olvasót, s azóta a Mária-imádságoknál használatos. http://www.egyhaziprotokoll.hu/html/protokoll/protokoll_09_1.htm
- 10 A kóser bor, ellentétben számos tévhittel, nem attól válik kóserré, hogy a rabbi megáldja . A kóser bor készítőjének a rabbi jelenléte nélkül is szigorú szabályokat kell követnie. A bor, különösen Izraelben, nem származhat négyévesnél fiatalabb ültetvényről, és az ültetvényt minden hetedik évben parlagon is kell hagyni. Hogy a tiltott keveredést elkerüljék, a szőlőtőkék között nem teremhet más gyümölcs, vagy zöldség, Valamennyi eszközt, épületet hitközségi felügyelet mellett kell megtisztítani, valamennyinek kósernek kell lennie. Szüret idején kizárólag a szombattartó vallásos zsidó férfiaknak megengedett, hogy a termést betakarítsák, az eszközökhöz érjenek és a borkészítés szükséges műveleteit elvégezzék. A vallási előírásoknak ma már nagyon sok izraeli borász sem felel meg, ezért a kóser bor készítése során ők sem érinthetik az eszközöket és tevőlegesen sem vehetnek részt a borkésztésben. A kóser borokhoz tilos mindennemű állati eredetű termék használata.A borok derítésére a gyakori zselatin és tojásfehérje helyett ásvány, például bentonit használható.Előírás, hogy a hordókat háromszor kell megtisztítani, és a bort kizárólag csak új palackba szabad tölteni.A törvény szigorú betartásával elkészült bor azzal válik végleg kóserré, hogy 1 százalékát megsemmisítik, ezzel emlékezve a jeruzsálemi Templomnak fizetett tizedre.Ha a bor nem így készül, többé már nem lehet kóser. http://hvg.hu/gasztronomia/20140415_A_koser_bor_es_a_zsido_husvet
- 11 https://www.tanenbaum.org/resources/etiquette-guides/entering-sacred-spaces-houses-worship
- 12 Hossó Nikoletta: Sportprotokoll c. kézirat L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2014.
- 13 Olimpiai Charta: http://www.mob.hu/images/MOB/ol_charta08.pdf
« Előző fejezet | Tartalomjegyzék |
Események
Jelenleg nincs aktuális esemény.